SFÂNTUL ȘI BUNUL IERARH NICOLAE

Predici Martie 18, 2021

           ,, A duceți-vă aminte de mai marii voștii , care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu și privind la sfârșitul vieții lor să le urmați credința”.( Evr. 13  7)

             Biserica creștină , întemeiată pe învățătura Domnului Hristos și a sfinților Săi apostoli,  a cinstit pe sfinți. Prin învățătura sa ,apoi, a întreținut vie cinstirea lor și mereu a îndemnat pe credincioși să împlinească această datorie . Istoria Bisericii Creștine, scrierile Sfinților Părinți , hotărârile sfintelor Sinoade și toate scrierile care formează tradiția sfântă ne încredințează despre cinstirea pe care mereu creștinii au dat-o sfinților, mucenicilor și mărturisitorilor. Din ele vedem că pe mormintele lor se ridicau biserici în semn de cinste deosebită cuvenită lor ca unor eroi ai credinței creștine , iar chipurile lor se înfațișau pe sfintele icoane spre a păstra în inimile credincioșilor respectul și cinstea pentru ei. Sinodul  7 ecumenic arată modul în care trebuie să cinstim pe sfinții din icoană, ferindu-ne de a îndumnezeii materia și culorile din care sunt făcute ,ridicându-ne mintea la persoana care este înfățișată ca și cum ar fi de față, împreună cu noi, vorbindu-ne, ferindu-ne de ai confunda cu Dumnezeu.

       Sărbatoarea de astăzi așezată spre cinstirea marelui Ierarh Nicolae este deosebită căci prevestește ziua nașterii Mântuitoruilui Hristos și ne amintește de unul din luptătorii pentru credință care a arătat mult curaj și s-a împotrivit cu tărie ereziei lui Arie.

       Nicolae, în limba greacă înseamnă ,, biruitor de popoare” . Viața și faptele sfântului corespund întru totul numelui cel poartă, căci a fost un apărător și mărturisitor al Bisericii lui Hristos și de aceea amintirea lui se serbează cu mare evlavie la toate popoarele creștine. După moartea lui , proviinciile locuite de creștini s-au întrecut secole întregi în dorința de a sfinți cât mai multe biserici cu numele Sf. Ierarh Nicolae.

          El s-a născut n Asia Mica în orașul Patara și a devenit episcop al Lyciei cu reședința în Mira sub Dioclețian împăratul .  In decursul vieții sale împreună cu mai mulți creștini ,a fost aruncat în temniță ,dar sub marele Constantin a fost eliberat și a câștigat un mare respect la Sinodul 1 Eumenic din anul 325 de la Niceea . El a luat parte între cei 318 sfinți Părinți care s-au adunat aici pentru a combate erezia lui Arie.

         Numeroasele minuni săvârșite de Sf. Nicolea despre care mărturisește Biserica, formează partea cea mai însemnată și apreciată a vieții sale. Dărnicia lui mai ales către săracii care se rușinau să cerșească este cunoscută tuturor . Sf. Nicolae de multe ori împărțea daruri și binefaceri fără ca el să dorească ca faptele sale să fie cunoscute ,dar ele erau aflate de creștinii care îl cinsteu și respectau din timpul vieții sale. Istoria ne spune că la trei fete, care din cauza saraciei erau aproape de a se pierde într-o viață păcătoasă , fără a se face pe sine cunoscut, le-a trimis atâția bani încât au putut scăpa de necazuri și necinstire. El a fost de multe ori scăparea celor nenorociți, limanul celor care călătoresc pe mare și ajutorul tuturor celor lipsiți de sprijin și adăpost. Virtuțile prin care el s-a făcut mai mult nemuritor, prin darul sfințeniei au fost, credința, blândețea și înfrânarea pe care le-a predicat cu fapta și cu cuvântul și pe care adevărul lucrurilor le-a descoperit nouă și la cei pe care îi păstorea ca episcop. Aceste virtuți din recunoștiință pentru marele ierarh și ca un îndem pentru noi sunt cântate de Biserică prin cuvintele:  îndreptător credinței și chip blândeților , învățător al înfrânării ,te-ai arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor .

               Din viața Sfântului Ierarh vedem tărie de caracter  , tărie de credință în Sfânta Treime , vedem hotărâre neclintită  care nu se schimbă dupa orice împrejurare ci rămâne statornică .            Iată deci un model demn de urmat din viața Sfântului Ierarh  Nicolae ,pentru noi creștinii.  Cu toate acestea, câți dintre noi oare trăiesc cu totul străini de credința noastră ortodoxă? Câți nu sunt foarte departe de aceste modele sfinte? Câți nu-și sacrifică credința ,onoarea ,libertatea  cu un cuvânt întreaga demnitate de om și creștin pentru lucruri trecătoare? Câți nu iși înăbușesc în ei vocea conștiinței călcând în picioare , tot ceea ce este sfânt ,demnt și frumos?

               Noi însaă cugetând la faptele sfinților , cugetând că tot ce s-a scris și s-a asezat mai înainte pentru folosul și învățătura noastră au rămas ca prin ele să înmulțim credința , faptele bune dupa modelul ce avem astăzi înainte ,să ne silim a petrece viața dupa acest model și această învățătură.

            Lucrurile trecătoare să nu ne amăgească . De faptele vătămătoare nouă și aproapelui nostru ,să fugim iar ceea ce este spre folosul nostru și al fraților noștrii să căutăm a lucra fără a renunța.

           Îl rugăm pe Sf. NICOLAE  să ne ajute cu darul său, să ne întărim credința și fapta cea bună , care au fost atât de scumpe petru el, în timpul vieții sale pământești, dar prin care și-a câștigat cununa Părintelui Ceresc .

Preot  Apopei Constantin                                   06.12. 2020

Citește alte articole despre: Sf. Nicolae