NAȘTEREA MAICII DOMNULUI

Predici Martie 18, 2021

Drept măritori creștini,

   Ziua de astăzi, a sosit la noi în parohie cu lumina duhovnicească, cu bucurie sfantă, pentru că astăzi Biserica Ortodoxa  sărbătorește nașterea Pururea Fecioarei Maria, Maica luminii și a bucuriei, Maica vieții și a nădejdii mântuirii noastre. Noi nu prăznuim astăzi nașterea unui sfânt, ci aceleia care este mai sfântă decât toți sfinții. Nu sobor de îngeri sărbătorim noi astăzi, ci nașterea împărătesei îngerilor. Nu maică de împărat pământesc se naște ci însăși Maica Domnului și Dumnezeului Slavei, a împăratului tuturor. De aceea bucuria noastră nu se poate exprima în cuvinte pământești.

         Nașterea Maicii Domnului pe pământ din drepții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana a fost o naștere binecuvântată de Dumnezeu pentru că cea care se născuse din pântecele Anei va fi Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Ea a fost cea care a primit în pântecele său dumnezeirea care s-a unit cu omenirea. ,, Cerul s-a pogorât pe pământ, spun sfinții părinți, aceasta fiind o minunata lucrare dumnezeiască.
       Nașterea Maicii Domnului nu a fost întâmplătoare pentru ca ea făcea parte din planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii. De aceea, încă din primii ani ai creștinismului, Fecioara Maria s-a bucurat de o cinste deosebita din partea apostolilor și a creștinilor, în cinstea ei alcătuindu-se  cântece de laudă și rugăciuni și dândui-se  tot felul de denumiri. ,, Împărăteasa Maica " , ,, Pururea fericită", ,, Prea nevinovată", ,, Biserica sfințită ", ,, Rai cuvântător "
        Nu exista nici un serviciu divin în care Sf Fecioară Maria sa nu fie pomenită în rugăciuni și ectenii. Mai mult, Sf Biserică a rânduit ca pe parcursul anului bisericesc, Maica Domnului sa fie cinstită în patru sărbători mari socotite praznice împărătești: Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie, Întrarea în Biserică la 21 Noiembrie, Buna Vestire la 25 Martie; Adormirea Maicii Domnului la 15 August. 
          De asemeni multe din bisericile noastre ortodoxe poarta hramul unuia dintre cele patru praznice închinate Maicii Domnului.
          Dar să vedem puțin cum s- a împlinit acel plan al lui Dumnezeu. În acele vremuri, în Palestina, cum se numea tara Sfântă, în orașul Nazaret, trăia un om care se numea Ioachim și soția lui Ana. Acești soți erau drepți și plini de toată fapta cea buna. Dar o mare mâhnire le umbrea viata pământească pentru ca erau lipsiți de surâsul și veselia unui copil. În acea vreme, familiile care nu aveau copii erau socotite de semenii lor ca pedepsiți și blestemați de Dumnezeu, după mărturisirile Sf Scripturi care zice : ,,Blestemat cel ce are sămânță în Sion și nu are urmași în Ierusalim". De la asemenea oameni nimeni nu avea voie sa primească hrană, iar în comunitate nu erau luați în seamă și nu li se primeau jertfele pe care le aduceau lui Dumnezeu. 
           Într-una din zile, fiind o mare sărbătoare a iudeilor, Ioachim și Ana s-au dus și ei la sinagogă ca fiecare din semenii lor cu jertfa din averile lor. Dar preotul nu a vrut să le primească jertfa și i-a mustrat cu cuvinte grele, întrebând cum îndrăznesc să aducă jertfe lui Dumnezeu, ei care sunt părinți fără copii. Suferind o mare rușine Ioachim și Ana au plecat de la sinagogă cu mare durere în suflet. Pe drum, Ioachim i-a spus soției sale ca el se duce la munte să se roage și să postească, nădăjduind ca doar așa Dumnezeu se va milostivi de ei și le v-a dărui un copil. Și Sfânta Ana după ce s-a rugat îndelung lui Dumnezeu și a făcut milostenie, a fost binecuvântată de Dumnezeu căci îngerul lui Dumnezeu, Arhanghelul Gavril a fost trimis la Ioachim ca să-i vestească ca vor avea o fiică, care  lucru minunat va naște în feciorie pe Împăratul Lumii și Dumnezeu, Mesia cel de mulți asteptat. La fel vestirea îngerului a fost și pentru Sfânta Ana pe care a înștiințat-o ca vor avea o fiică care se va numi Maria de care toate popoarele se vor bucura căci prin ea se va naște nădejdea mântuirii noastre. 
           Cu adevărat, drept măritori  creștini, Prea bunul Dumnezeu a cercetat cu milă zidirea Sa și a bucurat cu mare bucurie sufletele Părinților Ioachim și Ana  care cu atâtea lacrimi și suspine și-au înălțat rugăciunea lor către Dumnezeu.  Dar nu numai ei sunt cei ce s-au bucurat, ci și întreaga făptură omeneasca care așteapta să se nască în lume Fecioara Maria, care la ,,plinirea vremii,, avea să nască pe Emanuel, adică Domnul nostru Iisus Hristos care se tâlcuiește ,,Cu noi este Dumnezeu."
           Astăzi prăznuim nașterea Împărătesei cerului și a pământului ,ca rod al rugăciunii, al milostivirii și al facerii de bine câștigată  de la Dumnezeu de sfinții părinți Ioachim și Ana.
          Ne întrebăm desigur cum ar trebui să prăznuim noi astăzi și cu câtă cinste și evlavie, cu câtă sfințenie și curăție aceasta naștere slăvită. Nașterea Maicii Domnului este motiv  de bucurie pentru cei care doresc să aibă copii și nu pot ,dar cu nădejdea în suflet, prin milostenie și faceri de bine, prin post și rugăciune vor dobândiți și ei copii de la Dumnezeu. 
          Cei tineri să se înfrâneze și cu curățire și evlavie să cinstească nașterea Maicii Domnului. Astăzi  a venit în lume ca fecioarele și copii să se bucure. Astăzi bătrânii și bolnavii să se bucure că sprijinitoarea bătrânilor și mângâierea bolnavilor a venit în lume. Astăzi cei căzuți în păcate grele și cei deznădăjduiți de mântuirea lor, cu nădejde să se mângâie, că ridicarea celor căzuți și nădejdea celor deznădăjduiți pe pământ ,s-a născut.
           A cinsti pe Maica Domnului este un lucru deosebit și bine plăcut lui Dumnezeu pentru că asa a fost hotărârea Lui ca lumea să se mântuiască prin nașterea lui Hristos din pântecele Maicii Domnului. Multe greșeli și rele fac unii asa ziși creștini care o disprețuiesc pe Maica Domnului numind-o femeie și învățând ca ea a fost o femeie oarecare și că a mai avut copii. Dar noi creștinii ortodocși trebuie să știm să ne apărăm învățătura noastră Sfântă și mântuitoare și să le dovedim prin argumente scripturistice și nu numai, că amarnic se înșelă și că ceea ce învață ei este complet greșit și aducător de pierzanie
             - Mai întâi trebuie să știm ca însuși Dumnezeu a cinstit-o prin faptul că dintre toate femeile din lume pe ea a ales-o să fie Maica Fiului Său
             - Îngerul Gavril la Bună Vestire i s-a închinat ei zicand: ,,Bucură-te ceea ce ești plină de Dar, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei." (Lc 1.28.29) 
             - Cu ocazia vizitei din casa Elisabetei, mama Sf Ioan Botezatorul, Sf. Evanghelist Luca ne istoriseste:,,Și a întrat Maria în casa lui Zaharia și s-a închinat Elisabetei. Iar când a auzit Elisabeta urarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei și Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt, și cu glas puternic a strigat: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău. Și de unde mie aceasta ca să vină la mine Maica Dumnezeului meu ,,(Lc 1.40.43)
             - Un alt fapt minunat din care se vede ca fecioara era cinstită și de oameni și de Fiul ei îl vedem tot într un text scripturistic. Iar când vorbea Iisus acestea, o femeie din popor ridicându-și glasul i-a grăit:,, Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericit este sânul l a care ai supt. Și el a răspuns: Da asa este, dar mai fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu, și îl păzesc pe El." (Lc 11.27.28)
             - Cinstea și grija de care s-a bucurat din partea Dumnezeiescului său Fiu, care tot timpul le era supus, o ascultă, când ea ii cerea ceva, episodul din Cana Galilei, iar când era pe cruce S-a îngrijit de viitorul ei, dându-o în paza și grija ucenicului său iubit, apostolul Ioan. 
               - Fericiți sunt acei creștini care au în casele lor icoana Maicii Domnului cea grabnic ajutătoare tuturor celor aflați în nevoi și în necazuri, în boli și suferințe. Nu cred ca este om pe care să nu îl fi ajutat rugăciunile înălțate către Fecioara Maria ,dacă rugăciunea lui a fost sinceră și făcută cu nădejde în milostivirea Maicii Domnului care cu lacrimi se roagă Fiului ei și Dumnezeului nostru pentru ajutor grabnic în toată nevoia. 
               Mai fericiți sunt acei care înaltă către Maica Domnului înaintea ei rugăciuni prin citirea unui paraclis sau acatist pentru ca numai astfel, noi ,nu numai ca cerem ceva,dar și mulțumim și lăudăm în același timp pe Maica lui Dumnezeu. 
               Dreptmaritori creștini, să ne punem nădejdea în Fecioara Maria și la orice întristare și la orice necaz să chemăm pe Maica Domnului din toată inima și ea v-a veni de fața cu grabnicul ei ajutor ,cu prea sfintele și prea curatele  ei rugăciuni.                  

 Prin rugăciunile Maicii Domnului vom avea în veacul de acum liniște, alinare, acoperire și sprijinire, iar în ceasul morții mila lui Dumnezeu și a Maicii Domnului nu ne va lăsa. 

Cu aceste gânduri de bucurie și încredințare , să stăm înaintea Sfintei Fecioare Maria și cu speranță în inima noastră să-i adresăm o scurtă rugaciune: Usa milostivirii deschidene-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi că tu ești mântuirea neamului creștinesc. Amin!                         

             Preot  Apopei  Constantin                                        8.09.2020

             Parohia Frumosu

 

 

Citește alte articole despre: Nașterea Maicii Domnului