Nimeni nu ne iubește mai mult dintre sfinții care petrec în ceruri decât Maica Domnului. Ea este mijlocitoarea noastră, ea este nădejdea celor neajutorați, și vindecătoare celor bolnavi.
Fără sa greșim, putem să afirmăm că Maica Domnului are unul dintre cele mai grele roluri, pe care ea însă îl îndeplinește cu mare dragoste, acela de a se ruga neîncetat pentru mântuirea sufletelor noastre, și dobândirea celor de folos pentru viața noastră.
Dacă citim în Sfânta Evanghelie, nu aflăm prea multe amănunte referitoare la viața Fecioarei Maria. Știm că a fost fiica sfinților părinți Ioachim și Ana, iar aceștia, ca oameni drepți și ascultători de Dumnezeu, au adus ca jertfă în templul Domnului pe prunca Maria, unde, ea a trăit în rugăciune și cercetarea cărților sfinte, hrănită fiind de îngerii lui Dumnezeu.
Datorită curăției sufletești și trupești, Fecioara Maria se învrednicește prin voia lui Dumnezeu și Sfânta Sa lucrare de a fi Maica Domnului Iisus Hristos, prin acceptarea cu mare smerenie și credința a ceea ce Arhanghelul Gavril i-a spus la Buna Vestire. Ea a fost aleasă de Tatăl Ceresc să poarte în pântecele ei cel sfânt pe pruncul Iisus și sa devina Nascatoare de Dumnezeu.
Pentru a-i purta de grijă și a o feri de acuzele poporului în ceea ce privește moralitatea ei a fost încredințată dreptului Iosif, iar prin aceasta, Iisus a devenit fiul lui Iosif după lege și nu după trup.
O numim fără să greșim mama tuturor creștinilor, și este pentru noi cel mai mare dar, o nădejde de mântuire, o mângâietoare caldă în nevoi și în necazuri.
Când Domnul Iisus era pe cruce, a văzut-o pe mama lui plângând și suferind, privind la Patima Sa, și a zis Sfântului Ioan, ucenicul său: ,,fiule iată Mama Ta'', iar Fecioarei Maria nedorind să o lase singură: ,,Femeie, iată fiul tău". De atunci Maica Domnului a devenit mama tuturor celor care aleargă pe calea mântuirii, și o cheamă în ajutor, în rugăciune.
Stim că Maica Domnului este rugătoare neîncetată pentru noi. Se spune ca rugăciunea mamei este cea mai ascultată și primită de către Dumnezeu. Atât de mult poate rugăciunea Fecioarei Maria, pentru cât de mult poate Dumnezeu cu puterea Lui.
Maica Domnului suferă împreună cu cei care suferă, cercetează pe cei întristați și robiți, plânge împreună cu cei care își plâng morții. Ea însăși vine și se atinge de patul bolnavilor la cererea lor, și cercetează cu dragoste și mângâiere.
Se spune ca îngerii duc toate rugăciunile noastre către Maica Domnului. Ea le primește și se roagă spre mila lui Dumnezeu față de păcatele noastre, așa cum scrie în acatistul Sf. Acoperământ, Fiul ei spune: ,,O Maică, că nu Mă voi întoarce de la tine, ci voi îndeplini cererile tale și vei milui pe toți cei ce se roagă ție,,.
Sunt încredințat, că una dintre cele mai frumoase și mai pline de profunzime, este rugăciunea pe care noi o facem în Paraclisul Maicii Domnului, în care o cinstim, o lăudăm, și ne punem nădejdea în rugăciunile ei către Domnul Hristos.
De ce o numim pe Maica Domnului, Păzitoare a creștinilor!?
Știm că ea este ocrotitoarea și apărătoarea noastră, dacă ne gândim la aparițiile sale minunate. Maica Domnului s-a arătat ,așa cum știm, la biserica din Vlaherne, ca un acoperământ preasfânt al creștinilor, cu mâinile ridicate la rugăciune. Mulțimea de îngeri îi slujea ei, și îi trimitea spre apărarea și izbăvirea noastră din necazuri și primejdii.
Pentru noi creștinii, Maica Domnului este un model de urmat, cum aflăm din Sfânta Evanghelie dar și din Tradiția Bisericii, că era o femeie tăcută, întrucât mereu păstra în inima ei, cuvintele pe care le auzea despre Fiul ei. Era o jertfitoare pentru aproapele și preocupată de nevoile altora, cum vedem în pilda cu nunta din Cana Galileii, unde ea Îi cere Fiului ei, să îi ajute pe nuntașii rămași fără vin, iar îndemnul Fecioarei este pilduitor pentru noi, cuvinte care sună ca un testament Sfânt: ,,Să faceți tot ceea ce vă v-a zice".
Tăcerea, înfrânarea, smerenia, dragostea față de aproapele, liniștea și curăția sufletească sunt doar câteva din multele calități ale Maicii Domnului pe care noi le putem învață. Pentru noi creștinii, Maica Domnului este ca o mamă, mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte și să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu.
Cu smerenie, o cinstim și îi cântăm cu bucurie duhovnicească : ,,Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri aducem noi robii tăi, Ca una ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile ca să îți cântăm ție: Bucură-te Mireasă, pururea Fecioară!".
Cu adevărat, Tu ești izvor de apă vie Stăpână, ca bolile cele cumplite ale sufletelor și ale trupurilor le speli numai cu atingerea Ta, Ceea ce ai izvorât pe Hristos, apa de mântuire!
Preot Apopei Constantin, Parohia Frumosu 10.05.2020